Yogyakarta

Yogyakarta, kortweg Yogya, is de culture hoofdstad van Java. De stad ligt midden op het eiland Java. Het is de hoofdstad van de provincie Yogyakarta. De stad is gelegen aan de voet van de Gunung Merapi en heeft ongeveer een half miljoen inwoners.
Yogyakarta is een agrarisch handelscentrum, er is leer-, textiel- en voedingsmiddelenindustrie. Er zijn universiteiten, bibliotheken en musea’s. Toerisme is heel erg belangrijk in Yogyakarta, vanwege de monumenten en paleizen.

Dankzij de steun van de vorsten hebben de Javaanse kunstvormen, zoals het wayangtheater, zich in deze regio tot hoog niveau kunnen ontwikkelen. De sultan van Yogyakarta heeft een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsstrijd gespeeld waardoor de stad de status van speciale regio heeft gekregen.

Behalve een cultuur centrum is Yogyakarta ook een universiteitsstad. Er zijn ongeveer dertig universiteiten, waaronder de eerste van Indonesië, de Gadjah Mada. De aanwezigheid van studenten en leraren geeft Yogyakarta een bijzondere sfeer. Bovendien vragen zoveel jongeren om een grote hoeveelheid cafés, restaurants en uitgaansgelegenheden.