Tradities

Als je een keer naar Java wilt afreizen, is het handig om op de hoogte te zijn van de tradities in Indonesië en op Java. Er zijn bijna geen verschillen in tradities tussen Indonesië en Java.

Hoewel veel mensen verwachten dat het Midden-Oosten grote islamitische landen kent, is Indonesië het grootste islamitische land ter wereld. Van de bijna 250 miljoen inwoners is 80% van de bevolking moslim. Indonesië kent vrijheid van godsdienst, maar eigenlijk is iedere Indonesiër aanhanger van een bepaald geloof. Zo heeft de staat de Islam, het christendom, het hindoeïsme en het boeddhisme officieel erkend.

De verschillende religies verschillen per eiland. Zo is Java overwegend islamitisch met een aantal boeddhistische aanhangers. Het populaire eiland Bali kent alleen maar hindoeïstische inwoners. De eilanden Sulawesi en Kalimanten zijn overwegend christelijk.

Wat zijn belangrijke tradities in Indonesië?
Tradities verschillen vanwege de diverse religies heel erg per eiland. Zo is Java overwegend islamitisch met een aantal boeddhistische aanhangers. Het populaire eiland Bali kent alleen maar hindoeïstische inwoners. De eilanden Sulawesi en Kalimanten zijn overwegend christelijk. 
Verder klinken op Java de gebeden vanaf vier uur in de ochtend vijf keer per dag tot ’s avonds laat vanuit de minaretten van de moskeeën. En tijdens de Ramadan is het overdag erg rustig op straat. Moslims vasten dan en mogen alleen eten tussen zonsondergang en zonsopgang.

Op Bali lijk bijvoorbeeld je in een heel andere wereld terecht zijn gekomen. Op ieder moment van de dag lijken er ceremonies in en rondom de tempels gaande te zijn. Kleurrijke offers van bloemen en kokosnoten worden aan de verschillende goden van de tempels gebracht. Mannen dragen een witte sarong en vrouwen lopen in handbeschilderde rokken van batik stof.