Steden

Als je naar Java afreist, zijn een aantal steden de moeite waard om te bezoeken. Maar er zijn ook steden op Java die je beter kan vermijden. Op deze pagina wordt er verteld welke steden er zijn op Java en of deze plek interessant is om te bezoeken.

Jakarta
Het drukke getoeter van het verkeer dreunt in je oren en de hitte slaat je in het gezicht zodat je een voet buiten de deur zet. Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, prikkelt al je zintuigen. Wie het echte Indonesië wilt ervaren, begint zijn of haar rondreis door Java in metropool Jakarta.

Jakarta is een drukke en chaotische stad, en dat is niet zo gek met meer dan negen miljoen inwoners. De dynamische wereldstad loopt over van de mensen, het verkeer, de moderne wolkenkrabbers en de zelfgebouwde marktkraampjes. Dwaal door de smalle paadjes van de vele kampongs (wijken), spring in een tuktuk om Jakarta te verkennen of probeer het Indonesische eten bij een kraampje op straat.
Jakarta moet je niet begrijpen, maar je moet je laten meevoeren door de warmte chaos en mensen om zo het beste van Jakarta te ervaren.

Surabaya
Ondanks haar miljoenen inwoners is Surabaya een beetje een vergeten toeristenbestemming op Java. De tweede stad van Indonesië ligt op de populaire route naar de Bromo vulkaan, maar wordt verder nauwelijks bezocht. Toch heeft de tweede stad van Indonesië veel te bieden. Een rijke geschiedenis, een aantal unieke bezienswaardigheden en een overheerlijke keuken.

Yogyakarta
Yogyakarta, kortweg Yogya, is de culture hoofdstad van Java. Dankzij de steun van de vorsten hebben de Javaanse kunstvormen, zoals het wayangtheater, zich in deze regio tot hoog niveau kunnen ontwikkelen. De sultan van Yogyakarta heeft een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsstrijd gespeeld waardoor de stad de status van speciale regio heeft gekregen.

Behalve een cultuur centrum is Yogyakarta ook een universiteitsstad. Er zijn ongeveer dertig universiteiten, waaronder de eerste van Indonesië, de Gadjah Mada. De aanwezigheid van studenten en leraren geeft Yogyakarta een bijzondere sfeer. Bovendien vragen zoveel jongeren om een grote hoeveelheid cafés, restaurants en uitgaansgelegenheden.

Bandung
Bandung heeft als bijnaam het Parijs van Java. De stad was rond 1920 het centrum van de koloniale Nederlandse regering en groeide uit tot een belangrijk centrum voor onderwijs. Studenten komen vanuit het hele land om hier te studeren. Bandung wordt omringd door rijstvelden, vulkanen, theeplantages en hot springs.
Het centrum van de stad is druk en chaotisch, met veel shopping malls en straten vol scooters. Tropische art deco-gebouwen sieren de straten. In de buitenwijken heerst de rust van vroeger. Maak hier een fietstoch door de statige lanen van de koloniale wijken van Bandung en drink een verfrissende tjendol op de hoek van de straat.