Specialiteiten Java

Indonesië heeft veel specialiteiten op het gebied van eten. Denk bijvoorbeeld aan bami/nasi, maar ook aan typische Indonesische gerechten.
Door de koloniale geschiedenis is Java beïnvloed door verschillende landen en kent de keuken Arabische, Chinese, Indiase en Europese gerechten. De Javanen zijn over het algemeen geen grote vleeseters. Ze eten meer vegetarische soja-producten als tempé en tofu. Dit wordt vaak gegeten met sambal en kokosmelk. In restaurants wordt wel vaak kip geserveerd. Javanen bereiden hun gerechten vaak in de wadjan, afkomstig uit China. Bij Nederlanders is dit bekend als een wokpan.

De Sundanese keuken is een bekende Javaanse keuken en komt van West-Java. Deze keuken is erg gekruid en niet zo heet als bijvoorbeeld de Padang-keuken van Sumatra. Op Oost-Java eten de mensen iets zoetere gerechten. Deze keuken staat bekend om haar rijkheid en de goede kwaliteit van het vlees. Het eten wordt dan vaak gezoet met gula jawa, een Javaanse suiker.

Een klassieker is gado-gado. Dit is een gerecht met gekookte groenten en pindasaus. De gerechten van Centraal-Java zijn waar mogelijk nóg zoeter door het toevoegen van jackfruit (een grote, zoete en exotische fruit).