Feestdagen Java

Net zoals Nederland, kennen ook Java en Indonesië nationale feestdagen. De feestdagen in Java lopen één op één met de feestdagen in Indonesië. Als je Java wilt bezoeken, is het wel handig om de feestdagen op het eiland te weten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan bij een bezoek aan het eiland. Zo ga je goed voorbereid op reis naar Java.

De feestdagen zijn:
1 januari: Nieuwjaarsdag
Het begin van het westerse Gregoriaanse nieuwjaar is een nationale feestdag in Indonesië. De lokale naam voor deze dag is Tahun Baru Masehi.

1 mei: Dag van de Arbeid
De Dag van de Arbeid wordt in het grootste gedeelte van de particuliere sector waargenomen als een vrije dag.

17 augustus: Onafhankelijkheidsdag
17 augustus staat bekend als de geboortedag van de Republiek Indonesië, en deze Dag van de Onafhankelijkheid wordt gevierd door het hele land. Er vinden bruisende feesten plaats en ook zijn er officiële plechtigheden in het Merdeka Paleis in Jakarta, uitgevoerd door de president.

Kerstmis (25 december)
Hoewel Indonesië een overwegend Islamitisch land is, wordt Kerstmis toch als een nationale feestdag erkend in Indonesië. Christenen in het hele land zullen het vieren en kerkdiensten bijwonen. Kerst wordt normaal gesproken gevierd in de familiekring. In Manado in Noord-Sulawesi wordt meestal een speciale kerstviering georganiseerd.

In Indonesië zijn er ook feestdagen die geen vaste dag hebben, omdat het verschilt door bijvoorbeeld Pasen of de Chinese kalender.

Chinees Nieuwjaar (januaru/februari)
De Chinese Nieuwjaars viering staat in Indonesië bekend als Imlek Day. Sommige delen van het land, zoals Singkawang in Kalimantan, Sukabumi, Semarang, en anderen vieren dit met grootste activiteiten. Chinees Nieuwjaar is een nationale feestdag in Indonesië.

Goede Vrijdag
Goede Vrijdag wordt in Indonesië ook wel Heilige Vrijdag, Zwarte Friday, of Grote Vrijdag genoemd. Die dag wordt waargenomen door de christenen in Indonesië, met name in de Christelijk gedomineerde regio’s zoals Toba, Manado, Ambon en Flores. Een speciale herdenking van deze religieuze dag kan worden waargenomen bij Larantuka Flores, plaatselijk bekend als Semana Santa.

Hemelvaartsdag
Ook in Indonesië is Hemelvaartsdag een nationale feestdag. Het herdenkt de hemelvaart van Jezus Christus, zoals in de Christelijke leer in het Nieuwe Testament te vinden is, 40 dagen na Pasen.

Eid ul Fitr
Eid ul-Fitr (of Id-ul-Fitr) is de grootste en belangrijkste Islamitsche feestdag die de voltooiing van de Ramadan, de Islamitische vastenmaand viert. ‘Eid’ is het Arabische woord voor ‘feest’ en ‘Fitr’ staat voor ‘het doorbreken van het vasten’, dus deze feestdag staat symbool voor het breken van de vasten periode. Tijdens dit feest trekken veel Indonesiërs uit de grote steden zich terug naar hun families in dorpen op het platteland, vooral op Java en Sumatra.

Eid-al-Adha
Eid-al-Adha is een feestdag voor de moslims en staat ook wel bekend als ‘het Offerfeest’. Het herdenkt de bereidheid van Abraham om zijn zoon Ismael te offeren als een daad van gehoorzaamheid van God. Eid-al-Adha valt jaarlijkt op de 10e dag van de maand Dhul Hijja van de Islamitische kalender. Deze dag komen ongeveer 70 dagen na het einde van de maand van Ramadan. Op deze dag worden duizenden runderen en geiten geofferd.

Islamitisch Nieuw Jaar (Muharram)
Het Islamitische nieuwjaar is een cultureel evenement dat Moslims vieren op de eerste dag van Muharram, de eerste maand van de Islamitische kalender.