Bezienswaardigheden Indonesië

Het eiland Java staat bekend om zijn vele bezienswaardigheden. Naast het bezoeken van de steden, is het interessant om de bezienwaardigheden te bezoeken. Hieronder volgen een aantal bezienswaardigheden op Java. De bezienswaardigheden zijn per stad onderverdeeld.

Bezienswaardigheden in de steden

In de hoofdstad Jakarta zijn enkele bezienswaardigheden die de moeite zijn om te bezoeken. Namelijk Kota Tua en het Nationaal Museum.
De wijk Kota Tua ligt in het noorden van Jakarta, vlakbij de Java Zee. In het centrum ligt het Taman Fatahillah plein. Een eerbetoon aan prins Fatahillah die in de 16e eeuw ‘Sunda Kelapa’ veroverde van de Portugezen en haar de naam Jakarta gaf. Het plein met echte ouderwetse Hollandse klinkers is maar weinig veranderd sinds haar hoogtijdagen in de 17e eeuw. Alleen de naam, want toen heette het nog het Stadhuisplein. Rondom liggen drie koloniale gebouwen met musea. In het zuiden ligt het Jakarta Geschiedkundig Museum. Aan de oostkant het Balai Seni Rupa (Museum voor Schone Kunsten) en in het westen het Wayang Museum.

Het Nationaal Museum is het oudste museum van Indonesië. Het ligt aan de westzijde van het Onafhankelijkheidsplein (Medan Merdeka) in Centraal-Jakarta.
De uitgebreide collecties van kunstvoorwerpen en relikwieën laten je kennis maken met de historische, prehistorische, archeologische en etnografische aspecten van Indonesië. De oudste voorwerpen dateren uit het stenen tijdperk. Hier zie je de beroemde schedel van de Java-mens, bekende stenen, bronzen beelden en inscripties uit de hindoe-Javaanse periode. Verder is hier ook een van de beste muntcollecties ter wereld te zien en een van de meest complete collecties van brons en keramiek uit de Han, Tand en de Ming-dynastie.

In Surabaya ligt House of Sampoerna. Dit is een statig koloniaal complex waar 3.500 vrouwen nog op authentieke wijze kreteksigaretten maken.
Een gids leidt je rond in het negentiende eeuwse Nederlandse gebouw. In de lobby is een museum waar je alles te weten komt over dit voormalige weeshuis.
Je bewondert de goedbewaarde glas-in-lood ramen, kunt lunchen in het luxueuze art deco café en bekijkt de werken van opkomende kunstenaars in de galerij. Maar het meest fascinerende is een bezoek aan de fabriek, waar vrouwen met de hand sigaretten rollen. De snelheid waarmee zij de zoete kruidnagelsigaretten in elkaar draaien is fenomenaal: 25 seconden voor een heel pakje.

In de buurt van Bandung ligt een nog actieve vulkaan: De Tangkuban Perahu. Deze vulkaan ligt op 32 kilometer ten noorden van Bandung. Deze vulkaan is 2.706 meter hoog en is goed te bereiken met de auto. Het is zelfs de enige vulkaan van Java waar je tot de rand van de krater kan doorrijden. Afdalen in een van de twaalf kraters is alleen mogelijk onder begeleiding van een ervaren gids, wegens het gevaar van gifgassen op bepaalde plekken.